Verborgen parels in overvloed in onze gemeente. Van grote kleppers als het Wijnkasteel, de Brug in Vroenhoven en de mergelgroeven tot kleinschalige pleziertjes zoals een gezellig terrasje, een deugddoende wandeling of een bruisend evenement. Er is altijd iets te doen, zowel voor toeristen als voor onze inwoners. Wij genieten van het leven. Wij genieten Riemstig.
Wie houdt van natuur en avontuur kan voortaan terecht bij onze paalkampeerplaats in Genoelselderen. Gelegen in het Grootbos kom je helemaal tot rust in het midden van de natuur. De paalkampeerplaats is basic ingericht met drie platformen waar je een tent op kunt zetten (max. 10 personen), een composttoilet en een handpomp met stromend water. De rest voorzie je zelf, avontuur verzekerd.
Op voorhand reserveren is niet mogelijk. Meer info? Contacteer onze dienst Toerisme via
toerisme@riemst.be. Bovendien zijn er ook op andere plaatsen in Haspengouw gelijkaardige bivakzones. Zo kan je ook terecht in Sint-Truiden, Borgloon, Kortessem en Heers.
Riemst is intussen een vertrouwde startplaats geworden voor de BinckBank Tour. Midden augustus strijkt het wielercircus neer aan de brug in Vroenhoven voor een start en een tussenspurt in deze mooie rittenkoers. Dankzij de bijdrage van vele sponsors en vrijwilligers kan de gemeente dit wielerfeest organiseren. Het is niet alleen een topevenement voor onze inwoners, maar het zorgt ook voor uitstraling en bekendheid ver buiten onze gemeentegrenzen. Sinds de zomer van 2016 woont ook de Nederlandse profwielrenner Tom Dumoulin in Kanne. Hij won de BinckBank Tour 2017!
Om de individuele wandelaars en bezoekers in Kanne een extra beleving te geven, worden er geleide dorpswandelingen georganiseerd. De ideale gelegenheid om de mooiste plekjes en bezienswaardigheden van Kanne te ontdekken! De wandelingen vinden elke zondag plaats in maart, april, september en oktober en vertrekken telkens om 14.00 u. aan het Statieplein in Kanne. Deelname kost 2,5 euro. Meer info? Toerisme@riemst.be
Midden tussen de mooie St.-Hubertuskerk van Membruggen en het natuurgebied de Molenbeemd, bevindt zich het melkgeitenbedrijf van de familie Noelmans-Peters. De bedrijfsleider neemt je graag mee op tocht doorheen het bedrijf, dat vandaag 500 melkgeiten telt. Gaandeweg ontdek je het “leven zoals het is” op de geitenboerderij! Je bent elke eerste zaterdag van de maand welkom om 14.00 u. aan de Pastoor Lenaertsstraat 16. De rondleiding duurt 1 uur en 30 minuten en kost 5 euro per volwassene. Kinderen betalen 2,5 euro. Bij de rondleiding is een glaasje dagverse geitenmelk een tas koffie inbegrepen.
De Sint-Pietersberg-mountainbikeroute loopt door Riemst en Maastricht en is verbonden met het reeds bestaande Mountainbikenetwerk Euregio (B) en de MTB-routes in Zuid-Limburg (NL).
Riemst had voorheen een beperkt aanbod voor mountainbikers. De nieuwe MTB-route (rode lus) kan je nu aanvatten op de startplaats in Kanne of vanaf de Brug van Vroenhoven. Hier rij je op een 12 km lange, boeiende route met veel singletracks en geregeld stevige kuitenbijters.
De route loopt hoofdzakelijk in open gebied tussen de velden maar ook door bos met af en toe mooie vergezichten. Mede dank zij CBR en de Vlaamse Waterweg nv kan er via een pittige singletrack op ‘de kip’ gereden worden met uitzicht over het Albertkanaal. De route kan vanuit veiligheidsoverwegingen enkel in één richting gereden worden en loopt hoofdzakelijk op onverharde paden en wegen.
“Verbeeld onze gemeente Riemst ten voeten uit” vroeg het gemeentebestuur aan fotograaf Tijs Posen.
Het resultaat mag gezien worden: een fotoboek met een unieke kijk op Riemst in de loop van de seizoenen. Het boek is opgevat als een aantrekkelijke mix van landschappen, herkenbare gezichten en bruisende evenementen. Kortom: een mooi visitekaartje voor onze gemeente.
Het boek wordt als modern en exclusief geschenk aangeboden aan onze jubilarissen en is dus niet te koop. Toch willen we iedereen tonen hoe mooi en uniek Riemst is. Dat doen we aan de hand van een rondreizende tentoonstelling op verschillende locaties. We begonnen in de exporuimte van De Boekerij en in het gemeentehuis. Binnenkort volgen ook andere locaties, waar de tentoonstelling gratis te bezichtigen is voor iedereen.
Onze gemeente ligt in het hart van de Euregio en is dus de perfecte uitvalsbasis voor buitenlandse toeristen. Om hen nog beter van dienst te zijn, hebben we de toeristische website nu ook in het Frans, Engels en Duits vertaald. Zo kan iedereen zijn weg vinden in ons bruisend toeristisch aanbod. 6,5% van onze toeristen is afkomstig uit Duitsland, maar ook Franse (2,7%) en Engelse (1,9%) gasten komen regelmatig bij ons over de vloer. Ook hen willen we voorzien van duidelijke informatie.
Ook de toeristische gids werd in een nieuw jasje gestoken. Het ontwerp werd moderner, stijlvoller en strakker. Met de handige toeristische kaart en een aanbod om U tegen te zeggen, hopen we nog meer toeristen te verwelkomen in onze heerlijke en veelzijdige gemeente.
Het gaat trouwens goed met het toerisme in Riemst! De logiesbedrijven blijven groeien en ook het aantal overnachtingen stijgt.
Wist je dat er op dit moment maar liefst 23 logiesbedrijven, een kampplaats en een kampeerterrein zijn in Riemst? Met gemiddeld 26.000 overnachtingen per jaar, staan we in de top 5 van Haspengouw. Op enkele minuten sta je vanuit Riemst in Hasselt, Luik of Maastricht.
De gemeente Riemst, het Agentschap onroerenderfgoed, ANB, IOED Oost en de Werkgroep Groevenonderzoek Riemst bundelden hun krachten en ontwikkelden, met input van inwoners en experts, een onroerenderfgoedrichtplan voor de mergelgroeven in onze gemeente. Dit plan werd onlangs goedgekeurd door Vlaams minister-president Geert Bourgeois.
In dit plan werden de lange termijn doelstellingen voor de historische mergelgroeven vastgelegd. Hiermee krijgen de groeven een integrale bescherming en optimale zorg en wordt de bewustwording aangewakkerd. De verschillende aspecten van de groeven worden samengebracht en op elkaar afgestemd.
Dit plan speelt, samen met de subsidie die de gemeente kreeg voor het Europees jaar van het Cultureel Erfgoed 2018 rond het thema ‘Het Mergelland van Vlaanderen’, een positieve bijdrage in een toekomstige erkenning van de mergelgroeven als Unesco-erfgoed. Onderzoek heeft uitgewezen dat een
Unesco-status als Geopark het beste past bij ons grensoverschrijdende Krijtland. Samen met Nederlandse en Waalse partners worden de mogelijkheden voor dergelijke erkenning verder onderzocht.
In dit kader werden al heel wat activiteiten georganiseerd in onze gemeente. Denk maar aan het tweedaagse mergelsymposium in Kanne. Doorheen het jaar worden ook verschillende rondleidingen aangeboden, om inwoners meer te betrekken bij het mergelerfgoed. Voor de scholen werden er interactieve lesfiches gemaakt en aan de ingangen van de mergelgroeven werden boeiende informatiepanelen geplaatst. Op die manier doen onze inwoners niet alleen meer kennis op over de groeven, maar wordt het draagvlak ook breder. In 2020 worden er ook opnieuw rondleidingen met mergelworkshops georganiseerd voor de scholen.
Ook de veiligheid speelt een belangrijke rol. We monitoren de stabiliteit van de groeven op openbaar domein intensief en voeren waar nodig stabilisatiewerken uit. We doen hierbij steeds beroep op experts en blijven samenwerken om nieuwe technieken te ontwikkelen. Zo werd onlangs voor het eerst in België een nieuwe stabiliteitstechniek toegepast én kochten we onlangs een 3D-laserscanner aan. Met dit toestel kunnen de groeven efficiënter, sneller en nauwkeuriger in kaart gebracht worden, wat ook de veiligheid ten goede komt.
Toerisme Limburg ontwikkelt belevingsroutes op de fiets: door het water, door de bomen, door de heide en onder de grond. Voor dit laatste thema is de mergelgroeve van de Putberg in Kanne als locatie gekozen. Er komt een fietslus van 600 meter door de gangen. Momenteel worden de veiligheidsaspecten nog afgewogen, maar met een beetje geluk fietsen we in het voorjaar van 2020 ondergronds.
In het kader van dit project heeft het gemeentebestuur een leegstaande en meer dan 100 jaar oude mergelwoning gekocht, goed voor een investering van 60.000 euro. De woning ligt aan de toegang tot de Putberg waar de fietstocht zal vertrekken en aankomen. Enerzijds zullen de technische faciliteiten die nodig zijn om fietsen onder de grond mogelijk te maken, ondergebracht worden in deze woning. Anderzijds wordt het een kleine tentoonstellingsruimte waar je het ontstaan, het gebruik en de betekenis van mergel en de groeven kan ontdekken. Tijdens de voorbereidende werken wordt er ook rekening gehouden met de veiligheid. Zo zal er op de route GSM-verbinding en noodverlichting aanwezig zijn.
De Via Belgica is de moderne naam van de weg die Bavai in Frankrijk en Keulen in Duitsland met elkaar verbond in de Romeinse periode. Deze weg verbond ook Tongeren met Maastricht en wordt verondersteld ook over het grondgebied van Riemst te lopen. Deze Via Belgica was niet enkel een snelweg voor Romeinse legers, maar vooral een snelweg waarlangs allerlei goederen het Romeinse rijk binnenkwamen. Het was dus een economische ader.
Het Via Belgica-project van de provincie Nederlands-Limburg heeft aandacht voor de geschiedenis van die Romeinse weg, maar wil ook een platform bieden aan de lokale ondernemer om in contact te komen met toeristen. Het project strijkt neer als proefproject in Riemst. Volg de weg en ontdek het uitgebreide Romeinse erfgoed. Trek je wandelschoenen aan om in de voetsporen van de Romeinen te treden en geniet onderweg van de indrukwekkende vergezichten over het landschap, zoals de Romeinen het voor ons achterlieten.
De nodige aandacht schenken we aan het ter beschikking stellen van alle archeologische vondsten en informatie uit onze gemeente. We zorgen ook voor een digitale ontsluiting van de inventarissen en vondsten via een onroerend erfgoed depot.
De politie speelt een prominente rol in de handhaving van het verkeersbeleid: ze voert o.a. snelheidscontroles uit, pakt alcohol en drugs aan in het verkeer, houdt toezicht in de schoolomgevingen en maakt chauffeurs bewust van de gevaren van stoepparkeren. Wij willen onze inwoners en bezoekers aansporen om de snelheid te respecteren en niet op de stoepen te parkeren.
Lichthinder, lawaaihinder, stoken, allesbranders, hondenpoep en soortgelijke problemen willen we voorkomen en beteugelen waar nodig, door de invoering van een GAS-reglement.