Riemst gaat voor haar bedrijven, handels- en horecazaken. We blijven uitbreiden en innoveren en staan altijd open voor ideeën om te groeien. Als plattelandsgemeente werken we nauw samen met onze landbouwers en zetten we in op onze waardevolle bioproducten. Wij denken Riemstig.

DenkRiemstig-1_10

PROJECT IN DE KIJKER

INTEGRATIE GEMEENTE EN SOCIAAL HUIS

Sinds 1 januari 2019 is de integratie van het Sociaal Huis en het gemeentebestuur decretaal een feit. Dit betekent dat er een overheveling gebeurd is van de taken van het Sociaal Huis in het gemeentebestuur. Op termijn leidt dat tot meer integratie, transparantie en efficiëntie van het gemeentelijk sociaal beleid.

Ook in Riemst bracht die integratie de nodige uitdagingen, kansen en veranderingen met zich mee, zowel op politiek als op ambtelijk niveau.

Er is één financieel directeur en één algemeen directeur verantwoordelijk voor de organisatie van het gemeentebestuur en het Sociaal Huis.

De gemeenteraadsleden zijn nu van rechtswege ook verkozen als leden van de raad voor het maatschappelijk welzijn. Beide raden blijven wel afzonderlijke rechtspersonen en dus verantwoordelijk voor afzonderlijke materies. De leden van het schepencollege zetelen ook in het vast bureau, dat dienst doet als het uitvoerend orgaan van het Sociaal Huis. 

Nieuw is ook het bijzonder comité voor de sociale dienst. Dit comité krijgt de bevoegdheid toegewezen om te beslissen over de individuele dossiers inzake maatschappelijke dienstverlening en maatschappelijke integratie.

De volledige samenstelling van de bestuursorganen is terug te vinden via: www.riemst.be/bestuur.

PROJECT IN DE KIJKER

KMO-ZONE OP ‘T REECK ALS DYNAMISCHE HOTSPOT VOOR WERKGELEGENHEID

Gelegen langs de N79 en in het hart van Riemst is KMO-zone Op ’t Reeck een uitstekende uitvalsbasis voor bedrijven die in de ruime regio rond Riemst actief zijn. De zone bestaat ondertussen al 25 jaar en werd, in samenwerking met privépartner R-park, verder ontwikkeld en uitgebreid met 5 hectare. Enerzijds om zonevreemde bedrijven te herlokaliseren en anderzijds om zuurstof te geven aan onze ondernemers om te blijven groeien. R-Park realiseerde er enkele bedrijfshallen die intussen allemaal verkocht zijn.

Momenteel zijn ook de plannen voor een derde fase van de uitbreiding in ontwikkeling, waarbij de zone met nog eens 5 hectare vergroot zal worden. Samen met onze lokale landbouwers en handelaars blijven we nieuwe initiatieven opzetten die het lokaal denken versterken en aanzwengelen. Op die manier willen we Op ’t Reeck uitbouwen tot een dynamische hotspot voor de werkgelegenheid in onze gemeente.

DenkRiemstig-1_140

STAND VAN ZAKEN

DENK, EET, KOOP LOKAAL

Met de campagne ‘Denk, Eet, Koop Lokaal’ willen we niet alleen de middenstand versterken, maar ook de inwoners overtuigen om in eigen gemeente de dagelijkse boodschappen te doen. Deze campagne is het eerste project dat voortvloeit uit de studie om de kleinhandel en de dorpskernen in Riemst te versterken en is nu al drie jaar een succesverhaal.

Per aankoop van vijf euro ontvangt de klant een tombola-lotje, waarmee ze leuke prijzen kunnen winnen. Er wordt ook nagedacht over het duurzaamheidsaspect. Wie zich met de fiets of te voet naar de winkel verplaatst, ontvangt dubbel zoveel lotjes per aankoop. Bovendien krijgen alle winnaars een herbruikbare shoppingtas.

Wist je dat we in de toekomst ook een buurtkar willen lanceren? Op die manier kunnen lokale bioproducten dagvers onze inwoners bereiken, zonder dat ze zelf de deur uit moeten!

STAND VAN ZAKEN

AANPAK VAN WATEROVERLAST

Sinds 2003 heeft onze gemeente een capaciteit aan eigen wachtbekkens uitgebouwd van 180.000 kubieke meter. In mensentaal zijn dat 40 voetbalvelden waar 1 meter water op staat. Na de wateroverlast van 27 mei 2016 zijn een aantal maatregelen in een stroomversnelling gekomen.

In het afstroomgebied van de Kuilenzouw achter de Keelstraat in Vroenhoven zijn er in een eerste fase vijf dammen aangelegd, die het overtollige water bij hevige regenval trapsgewijs zullen bufferen. Deze aarden wallen zijn samen goed voor een buffercapaciteit van 19.000 kubieke meter. Daarnaast is de bocht Cauthenbergstraat-Keelstraat opgehoogd, waardoor het water afgeleid wordt naar de afwateringsgoot die uitmondt in het Albertkanaal.

In een tweede fase investeerde de gemeente Riemst samen met de provincie Limburg en nutsbedrijf Infrax 600.000 euro om de inbuizing van de Kuilenzouw verder te verbeteren. De aanleg van een bijkomend bufferbekken wordt nog onderzocht.

Om de woningen langs de Maastrichtersteenweg en de Lafelterweg in Vroenhoven te beschermen zijn er in een eerste fase waterbufferende dammen aangelegd. Momenteel zijn er nog gesprekken lopende met eigenaars en pachters van percelen in het afstroomgebied ‘Tommendael’. Hier willen we het regenwater dat afloopt vanuit Tommendael geleiden en bufferen.

In Kanne zijn rond de Bovenstraat en Guldendael twee bufferbekkens aangelegd om het water dat afstroomt vanuit het hoger gelegen gebied te kanaliseren richting het Albertkanaal.

Verder komen er maatregelen in de Holstraat en de Tramstraat in Riemst.

Ook In Millen en Herderen worden er ingrepen uitgevoerd: gelijktijdig met de aanleg van een gescheiden riolering in de Elderenweg in Millen werden twee wachtbekkens aangelegd om de woningen aan de Tongersesteenweg, Albertlaan en Valmeerstraat in Herderen te beschermen.

In Membruggen werd de dam tussen de Vogelzangstraat en de Koekoekstraat verlengd en verhoogd. Daarnaast zal Aquafin de collector verbeteren. Een collector is een verzamelbuis die het ongezuiverde afvalwater van gemeentelijke rioleringen opvangt en naar een rioolwaterzuiveringsinstallatie transporteert.

DenkRiemstig-1_11

REALISATIES

GROENE STROOM VOOR 7.500 GEZINNEN

De gemeente Riemst streeft er naar om tegen 2030 40% CO2-reductie te bekomen. Daarom is de gemeente Riemst voor windenergie, maar wel onder bepaalde voorwaarden, waarbij het Windplan Limburg als leidraad wordt gebruikt. In het Windplan Limburg heeft de Provincie Limburg de meest geschikte inplantingsplaatsen voor grootschalige windturbines aangegeven.

Verder wenst de gemeente dat er voor elk project dezelfde geluidsnorm geldt en dat er een minimumafstand van 350 meter gerespecteerd wordt ten opzichte van woningen. Daarnaast mag er geen afbreuk gedaan worden aan de beleving van het karakteristieke open landschap en de zichten vanuit de omliggende dorpen. Ook vraagt het gemeentebestuur een compensatie in het kader van de instandhouding van de akkerfauna, trekvogels en vleermuizen binnen de gemeente.

Een eerste windmolenproject met 3 windturbines werd gerealiseerd in Genoelselderen en Membruggen. De 3 windturbines hebben een totaal geïnstalleerd vermogen van 10,35 MW en produceren groene stroom met een equivalent aan het gemiddeld jaarlijks verbruik van 7.500 gezinnen. Een tweede project werd uitgevoerd in Herderen – Spouwen waarbij er 1 windturbine in Riemst staat en 2 in Bilzen. Zij hebben elk een nominaal vermogen van 3,5 MW. Aangezien deze laatste windmolen in de openbare ruimte lag en niet aansloot bij het Windplan, gingen we hiertegen in beroep. Dit heeft de bouw van de windmolen echter niet kunnen stoppen.

REALISATIES

PROJECT RESTWATERZUIVERING

Mede door krantenartikels met gepubliceerde metingen van de VMM is het voor ons als gemeente duidelijk geworden dat er gewerkt moet worden aan de aanpak van puntvervuiling van gewasbeschermingsmiddelen. Enerzijds doen we als gemeente via de nieuwsbrief Landbouw en andere gemeentelijke communicatiekanalen aan sensibilisering rond dit onderwerp en focussen hierbij op het belang van een correct gewasbeschermingsmiddelengebruik. Onoordeelkundig gebruik van gewasbeschermingsmiddelen draagt namelijk het risico dat er hogere concentraties in onze beken voorkomen, waardoor deze gewasbeschermingsmiddelen hun licentie verliezen.

RESTWATERZUIVERINGSPROJECT – AANKOOP SENTINEL AFGEROND!

Anderzijds zijn we via het restwaterzuiveringsproject na overleg met onze partners (PcFruit, PiboCampus en anderen) overgegaan tot de aankoop van een restwaterzuiveringstoestel, genaamd ‘Sentinel’. De aankoopprocedure van dit toestel is volledig afgerond. Het eigenlijke toestel is sinds enkele weken in ons bezit. De eigenlijke opstart van het project, waarbij we de Riemsterse landbouwers via afspraak hun restwater willen kunnen laten zuiveren, is gepland voor begin 2020. Landbouwers zullen het gezuiverde water kunnen hergebruiken voor nieuwe bespuitingen, de schoonmaak van toestellen… Ze kunnen gerust al starten met het bijhouden van restwater. Let wel: het medium waarin het restwater verzameld wordt, moet veilig afgesloten verplaatsbaar kunnen zijn. We raden dan ook aan om het restwater bij te houden in een cubitainer.

REALISATIES

MODERN RECYCLAGEPARK EN KRINGWINKEL

In 2015 kreeg Riemst een nieuw recyclagepark aan KMO-zone Op ‘t Reeck, uitgebaat door Limburg.net.

Het park is gebaseerd op het gebruiksgemak van de bezoeker. Zo deponeert de bezoeker zijn afval in verzonken containers en is een vlotte doorstroming verzekerd door de brede rijvakken en het éénrichtingsverkeer. Hierdoor ben je snel en gemakkelijk van je afval af en is een bezoek aan het park geen hels karwei.

De totale investering bedroeg ruim 1 miljoen euro, waarvan de Vlaamse overheid 325.000 euro subsidieerde en Limburg.net het saldo financierde. De gemeente geeft de grond in erfpacht, en leverde zo ook een aanzienlijke bijdrage.

KRINGWINKEL RESET

Begin april 2017 opende Kringwinkel Reset zijn deuren aan de Spaalderweg in Riemst. Doordat de Kringwinkel pal naast het recyclagepark van Limburg.net ligt, kunnen we de
kringloop van onze goederen sluiten. Ofwel breng je het als afval naar het recyclagepark ofwel geef je het een tweede leven via de Kringwinkel. Op die manier roepen we een halt toe aan de wegwerpcultuur en verhogen we het bewustzijn bij onze inwoners om goederen of spullen langer te gebruiken. Daarnaast is het gebouw ook een voorbeeld van hoe je duurzaam kan omgaan met afval en resten van bouwmaterialen.

TERUG NAAR NIEUW

Ook de gemeente Riemst is voorstander van een kringloopeconomie. Van massaal kopen en weggooien naar hergebruiken, opwaarderen en delen. Dat is goed voor je portemonnee en fijn voor het milieu. Daarom neemt de Kringwinkel i.s.m. de gemeente deel aan Festival Retour, waarbij er een Repair Café ingericht wordt.
Daarbinnen kadert ook de opstart van de Fietsbieb. Initiatieven zoals de Fietsbieb stimuleren de kringloopeconomie, die ervoor zorgen dat de afvalberg een beetje kleiner wordt.

REALISATIES

AANDACHT VOOR HET KLIMAAT EN GROENONDERHOUD

In 2018 maakte de gemeente 50.000 euro extra vrij voor het klimaatfonds, om inwoners aan te moedigen en te subsidiëren bij duurzame investeringen.

De gemeente ondertekende ook het Convenant Of Mayors, waarmee ze zich engageren om 40% CO2 te besparen tegen 2030 en het reglement ‘benoveren woningen en appartementen’ werd in het leven geroepen. Dit reglement houdt in dat men een toelage kan aanvragen wanneer men bij de renovatie van een woning of appartement minimum een E-peil van E90 behaalt.

Zelf geven we het goede voorbeeld door waar mogelijk zonnepanelen te plaatsen op onze gemeentelijke gebouwen. Ook onze inwoners zijn bovendien al goed bezig! In Riemst kwamen er van 1 januari 2017 tot 1 maart 2018 maar liefst 130 nieuwe zonne-installaties bij. Zo beschikten we op 1 maart 2018 over 78,6 installaties per duizend inwoners. Dit is een stijging van 11,4% ten opzichte van 1 januari 2017. We vinden ons op deze manier in het kop van het peloton.

Meer tips rond duurzaam renoveren en bouwen verlenen we via Stebo. Zij geven allerlei advies en tips over mogelijke subsidies bij verbouwingen. Wist je bijvoorbeeld dat er een subsidie is om inwoners aan te sporen een asbestdeskundige aan te stellen? Ook verenigingen kunnen sinds kort beroep doen op een subsidie bij energetische renovaties!

We maken als gemeente ook een verhoogd budget vrij voor het groenonderhoud in de gemeente. Zo investeren we in totaal 500.500 euro in onkruidbestrijding op kerkhoven en het openbaar domein, aan het maaien van bermen, gazons en grazige vegetaties, aan het reinigen van stoepen van onbewoonde panden, aan het groenonderhoud in de wijken, aan snoeiwerken en het onderhoud van meer zo’n 5.7000 bomen.

REALISATIES

AANPLANT BOMEN

Het gemeentebestuur wil de boomgaardgordels rond de dorpskernen behouden, verbeteren en uitbreiden. Wist je dat je zelfs een subsidie kunt ontvangen bij het aanplanten van hoogstamboomgaarden? Ook aanplantingen in de buurt van het fietsroutenetwerk en rond landbouwbedrijven kunnen via de Nationale Boomgaardenstichting gratis gebeuren bij particulieren. Tijdens de Gezinsdag hebben we samen de Gezinsboom geplant, voor alle kinderen geboren in het jaar 2018.

De laatste 7 jaren werden zo 513 hoogstamfruitbomen aangeplant, dit komt overeen met een oppervlakte van circa 5 ha. Om al dit fruit te verwerken, kan je beroep doen op de sapmobiel.

We maken als gemeente ook een verhoogd budget vrij voor het groenonderhoud in de gemeente. Zo investeren we in totaal 500.500 euro in onkruidbestrijding op kerkhoven en het openbaar domein, aan het maaien van bermen, gazons en grazige vegetaties, aan het reinigen van stoepen van onbewoonde panden, aan het groenonderhoud in de wijken, aan snoeiwerken en het onderhoud van meer zo’n 5.7000 bomen.

Naast de aanplant van laanbomen, gemeentelijk groen op openbaar domein, de aanplant van hoogstamboomgaarden en hagen werd een bosuitbreiding gerealiseerd. Op de oude site van het voetbalveld in Kanne werd een speelbos aangelegd met in totaal 980 bomen en 200 struiken. De aanplant werd gerealiseerd in samenwerking met de bosgroep Zuid-Limburg vzw en met subsidie van het boscompensatiefonds.

Ook zet de gemeente in op de aanplant van klimaatbomen. Jaarlijks worden er 25 klimaatbomen geplant, de eerste aanplanting gebeurde in Membruggen.

REALISATIES

ZUINIGE EN MILIEUVRIENDELIJKE STRAATVERLICHTING

De gemeente zet zich samen met Fluvius in voor zuinige en milieuvriendelijke straatverlichting. Over een periode van 15 jaar wordt alle openbare straatverlichting in Riemst vervangen door LED-verlichting.

Om deze aanpassing te realiseren werd een inventaris opgemaakt, waaruit blijkt dat er op termijn 3924 armaturen vervangen moeten worden. Dit gebeurt hoofdzakelijk tijdens rioleringsprojecten of bij aanpassingen van de stoepen.

Op dit moment is de straatverlichting goed voor een totaal vermogen van 3222W. Na de aanpassingswerken en door invoering van dimming zal het vermogen op 1900 W. liggen. De jaarlijkse kosten zouden door deze omschakeling verminderd worden met circa 60.000 euro per jaar en kennen een terugverdientijd van 20 jaar.

DenkRiemstig-4_01

IN DE PIJPLIJN

AANPAK ZWERFVUIL EN SLUIKSTORTEN

Zwerfvuil en sluikstorten worden kordaat aangepakt. Zo zal de gemeente mobiele camera’s geplaatst om de controle op te voeren. Ook werden er nieuwe vuilnisbakken aangekocht en oude werden vervangen. Op regelmatige basis doen we mee aan sensibiliseringsacties zoals de Zwerfvuilactie van Limburg.net. De gemeente geeft eveneens subsidie aan verenigingen om in de zomer en het najaar het zwerfvuil in onze omgeving op te ruimen. Ook zijn er heel wat vrijwillige “Mooimakers” actief om regelmatig zwerfvuil op te ruimen. Op die manier werken we er samen aan om onze buurten proper te houden.

IN DE PIJPLIJN

AANPAK VAN WATEROVERLAST

Tijdens die werken zal Fluvius ook een gescheiden riolering aanleggen in de Demerstraat en zal de provincie Limburg de Molenbeek aanpakken: concreet zal de Molenbeek langs de Demerstraat terug opengelegd worden en verlegd worden achter de woningen. Vandaag loopt de Molenbeek ingebuisd onder de Demerstraat door. De gemeente Riemst zal dan ook een wachtbekken aanleggen langs de Vogelzangstraat.

IN DE PIJPLIJN

DUURZAME ENERGIE-INITIATIEVEN STIMULEREN

Wij willen lokale duurzame energie-initiatieven stimuleren. Vele bedrijven, overheidsgebouwen en verenigingslokalen beschikken over grote daken die geschikt zijn voor de installatie van zonnepanelen. We willen participatieprojecten opzetten en coördineren, zodat particulieren kunnen investeren in een zonproject als supporter, aandeelhouder of als afnemer van groene stroom.

Samen met onze landbouwers willen we een project opzetten om lokale biogroenten
en -fruit aan te bieden aan onze inwoners. We vinden het belangrijk dat onze inwoners de producten van de lokale boeren kennen.

De gemeentewegen willen we vergroenen, met behoud van het open landschap. Prioritair zijn de toegangswegen richting de dorpskernen. Het groen zal een snelheidsremmend effect hebben.

Inhoud